DORA se blíží: Co to znamená pro finanční sektor?

Štítky: , ,

Nařízení o digitální operativní odolnosti (Digital Operational Resilience Act, DORA) je klíčovou legislativou, která má zásadní dopad na finanční sektor v celé Evropské unii. Přijatá Evropským parlamentem a Radou EU, tato regulace má za cíl zvýšit odolnost finančních institucí vůči digitálním rizikům. Jak se datum jejího plného vstupu v platnost blíží, je důležité porozumět, co DORA znamená a jaké změny přinese.

Co je DORA?

DORA je součástí širšího balíčku opatření, která mají zajistit, aby finanční systém EU byl odolný vůči kybernetickým hrozbám a digitálním výpadkům.

Toto nařízení se zaměřuje na posílení schopnosti finančních institucí předcházet, odhalovat, odolávat a obnovovat se po všech typech narušení, včetně kybernetických útoků.

Klíčové aspekty nařízení DORA

Řízení rizik ICT: Instituce musí implementovat robustní rámec pro řízení rizik spojených s informačními a komunikačními technologiemi (ICT). Tento rámec musí zahrnovat identifikaci, posouzení a zmírňování rizik spojených s ICT.

Testování digitální odolnosti: Finanční instituce budou muset pravidelně testovat svou digitální odolnost. To zahrnuje simulace kybernetických útoků a další formy stresových testů, které ověří připravenost organizací čelit různým digitálním hrozbám.

Incident management: Instituce budou muset mít zavedeny efektivní procesy pro řízení a hlášení incidentů. To zahrnuje rychlé a účinné reakce na kybernetické útoky a jiné narušení, stejně jako schopnost rychle obnovit normální provoz.

Třetí strany: DORA také klade důraz na řízení rizik spojených s externími poskytovateli služeb. Finanční instituce budou muset zajistit, aby jejich dodavatelé dodržovali stejné standardy digitální odolnosti.

Jak se připravit na DORA?

S blížícím se termínem plného vstupu DORA v platnost, je klíčové, aby finanční instituce začaly s přípravami co nejdříve. Zde jsou některé kroky, které by měly podniknout:

Audit současných procesů: Proveďte důkladný audit současných procesů řízení rizik ICT a identifikujte slabá místa.

Vytvoření plánu implementace: Vypracujte detailní plán implementace požadavků DORA, včetně časového harmonogramu a alokace zdrojů.

Školení zaměstnanců: Zajistěte, aby všichni zaměstnanci byli obeznámeni s novými postupy a byli schopni efektivně reagovat na digitální hrozby.

Spolupráce s třetími stranami: Ověřte, že vaši dodavatelé a partneři dodržují nové požadavky a jsou připraveni splnit standardy stanovené DORA.

Na závěr bych chtěl říci, že nařízení DORA představuje významný krok vpřed v posilování digitální odolnosti finančního sektoru v Evropské unii. I když přináší nové výzvy a povinnosti, také nabízí příležitost k posílení schopnosti institucí čelit moderním digitálním hrozbám.

Připravenost a proaktivní přístup k implementaci požadavků DORA budou klíčové pro zajištění bezpečnosti a stability finančního systému v digitálním věku.

Roman Holub – Mekit.cz